Torp socken

Torp är till ytan Medelpads största socken och gränsar till Sundsvalls kommun. Det är en typisk älvdals- och jordbruksbygd med mycket gamla anor. Socknen har dalgångsbygd vid vattendragen och höglänta skogsbygder däromkring med flera höjder som når över 500 meter över havet, där Getberget är känt för sin utsikt och slalombacke. Längre ner på sidan hittar du mer information om de utmärkta orterna på kartan.

Här kan du läsa mer om Torps sockens historia

En grafisk karta över Torp socken
Ett ungdomsgäng gående på trottoaren bland högre hus

Fränsta

Fränsta är Torps sockencentra och utmärker sig med en vacker utsikt över Torpsjön och en kulturhistoriskt intressant bygata med livsmedels- och servicebutiker. Orten sjuder av entreprenörsanda och här finns tre förskolor och kommunal grundskola, från förskoleklass till och med årskurs nio. I Fränsta ligger också Ålsta Folkhögskola, Norrlands äldsta, med inriktning på skapande.

Nyrenoverade Ljungandalens Bad & Sport, erbjuder bad med fina barnpooler, en stor sporthall och ett gym. På Myggvallen finns fotbollsplaner och längskidspår.

En Populär vandringsled utgår från kyrkan västerut längs S:t Olavsleden, för att sedan vid byforsbron ta en runda tillbaka till Fränsta på södra sidan älven.

Både E14 och järnvägen passerar samhället vidare till Sundsvall i öster och Östersund, Åre, Trondheim i väster. Buss och tåg bidrar till goda pendlingsmöjligheter.

Ett antal barn poserande framför ett tegelhus

Ljungaverk

Ljungaverk är ett annat samhälle i Torps socken, drygt en mil väster om Fränsta. Det har sitt ursprung från industrialiseringens dagar i början av 1900-talet och anses vara svensk kemiindustris vagga.

Ljungaverk har ett aktivt föreningsliv och många entreprenörer sätter sin prägel på samhället. Här finns förskola och kommunal skola till och med sjätteklass.

I Ljungaverk arrangeras den återkommande festivalen Ljungarocken. På närbelägna Getberget finns en slalombacke med två nedfarter och vid Hussborgs herrgård finns en fin 18 håls golfbana.

Även här passerar järnväg och E14 med goda kommunikationer för pendling.

Barn och vuxna gående eller åkandes i vagn på en bro omgiven av grönska.

Torpshammar

Torpshammar, med omgivande byar, ligger vackert en bit nedströms från Fränsta, där Gimån mynnar i Ljungan, och cirka 55 km väster om Sundsvall, med goda kommunikationer både österut och västerut via E14 och järnvägen.

Torpshammars tillväxt började med att handelsmännen Lars Sundqvist och Magnus Huss år 1797 fick privilegium att anlägga ett järnbruk, Torps Bruk, vid Gimåfallen.

Dagens Torpshammar har ett sammanhållet centrum där buss-, tågstation, förskola, skola, affär och bibliotek ligger centralt. Här finns också en aktiv idrottsförening och turistaktiviteter som Boda borg och Camp Mid adventure.

Tre stycken cyklande personer i ett samhälle

Munkbysjön

Munkbysjön ligger alldeles vid foten av Sveriges geografiska mittpunkt - berget Flataklocken. Den snirkliga ”alpvägen” upp till det 465 meter höga berget bjuder på en storslagen utsikt och en sommaröppen servering. Avstånd till skola och livsmedelsaffär i Torpshammar är knappt 8 km.
Byn är känd för sina aktiva invånare och här finns många aktiva föreningar.

Varje år, första helgen i september, anordnas en stor höstmarknad - Mittmarken – som lockar tusentals besökare. Vintertid anordnas angeltävlingar och sommartid erbjuds fint fiske i flera tjärnar. Området är populärt med sommarstugeområde, men många unga människor har också upptäckt det och satt ner sina bopålar på orten.

Tre personer vinkande åt varandra. Två stycken sitter på en fyrhjuling.

Naggen

Naggen är en av de sydligaste byarna i kommunen och ligger alldeles nära gränsen till Hälsingland. Här är det fridfullt och vackert och byn ligger på 500 meters höjd och har därför ofta tidigt på säsongen fint skoterföre med många fina skoterleder.

Byns invånare har en fin sammanhållning och flera aktiva föreningar som anordnar trevliga återkommande aktiviteter under året. T.ex. Folkethusföreningen som driver ett välskött Folketshus och skoterklubben som anordnar Västernorrlands årligen största skoterevent den första helgen i mars. Här finns även uthyrning av boende, kanoter, båtar, fiskeutrustning, fyrhjuling och skotrar.

Naggen erbjuder fint fiske och byn har tillgång till utbildad fiske/jaktguide för grupper.

I utkikstornet mitt i byn på berget Långåsen har man god utsikt över skogar och sjöar.

En överblicksbild av hus, vatten och grönska i Ånge. 

Nordanede

Norr om Torpshammar intill Gimån, vid sjöarna Norrsjön och Mellansjön ligger byn Nordanede. Intillliggande byar Knutnäset, Hästnäset, Fårnäset, Mellanleringen och Sörleringen räknas också höra till Nordanede.

Byn är ett populärt fritidshusområde då miljön och utsikten över sjöarna är bedårande.

Nordanede har en aktiv bygdeförening som anordnar aktiviteter som marknad, fisketävling och sköter byns badplats och glasskiosk under sommaren.

Byn är belägen inom Nedre Gimåns fiskevårdsområde och är ett attraktivt fiskeparadis. Inom fiskevårdsområdet finns två ”put and take” vatten, Fårtjärn och Abborrsjön. Fisk planteras även ut i Leringen och Mellansjön.

Fyra personer sitter vid ett bord och fikar i solen. En av personerna häller upp kaffe åt en annan. 

Roggafors Finsta Viken

På Ljungans södra sida, mitt emot Fränsta, ligger de tre byarna Roggafors, Finnsta och Viken.

1976 bildade medlemmar från de tre byarna en förening, RFV, Roggafors-Finnsta-Viken Intresseförening. Ett år senare fick föreningen möjlighet att förvärva Godtemplarlokalen (GT-lokalen) i Viken och göra den till möteslokal. Treklövern, som blev namnet på lokalen, har alltid varit en samlingsplats för byborna och föreningens ändamål har alltid varit att tillvarata de tre byarnas intressen och verka för en god sammanhållning.

Med åren har Treklövern blivit ett begrepp och lokalen hyrs även ut till olika föreningar i bygden, fester arrangeras av företag och enskilda och den satsning som påbörjades under 70-talet har varit till stor glädje för många.

Den berömda Vikbron, som löper över Ljungan vid inloppet till Torpsjön, byggdes under åren 1887-88. Den är unik i sitt slag och räknas som Sveriges längsta träbro byggd helt i trä. Det var Vikens och Finnstas byamän som byggde bron. Från och med 2021 har Ånge kommun tagit över ansvaret för Vikbron och dess skötsel, medan RFV ansvarar för vandringslederna på den södra sidan av Ljungan.

Inte långt från Vikbron ligger Viknäset som med sina 10 gravhögar är det största gravfältet i Medelpads inland. I byn Viken finns en populär och välbesökt bad- och båtplats.

Ett rött hus omgiven av grönska

Kälen

Kälen, en by som ligger ca en mil söder om Fränsta, beskrivs som ett norrländskt paradis mitt i Sverige. Den omgivande naturen bjuder på goda jakt- och fiskemöjligheter
”Välkommen till ett lustfyllt liv på landet” hälsar Kälens Bygdegårdsförening. Föreningen som har varit aktiv sedan tidigt 70-tal har till ändamål att ta till vara på byns intressen. Förutom att verka för en god sammanhållning så ser man till så att bygdegården och dansbanan bevaras och utvecklas.

Två vuxna och ett barn på en brygga omgiven av vatten leendes mot varandra. I bakgrunden syns en vit bro.

Viskan

Byn Viskan ligger mitt emellan Ånge och Sundsvall och gränsar till Ånges kommun. Den idylliska platsen och vackra naturen fick filmen "Miraklet i Viskan" från 2012 - med Rolf Lassgård och Lia Boysen - att spelas in just här och har gjort byn lite till en kändis, och fått fler turister att upptäcka traktens skönhet. De inte alltför höga bergen och de vidöppna dalarna bildar, tillsammans med floden och dammen, ett storslaget landskap.

Viskanparken är en annan kändis. Folkparken som startade på 50-talet har av Sveriges Radio utnämnts till en av pophistoriens viktigaste platser. Bland annat nobbade man Beatles halvåret innan de slog igenom.

Eldsjälar håller parken fortfarande vid liv med artistuppträdanden under sommarhalvåret.